Steven Spielberg

Steven Allan Spielberg, mer känd som endast Steven Spielberg, är en av vår tids mest kända namn inom film. Han har varit med och producerat storfilmer som definierat filmhistorien och hänfört människor över hela världen. Han slog igenom stort med filmen Hajen i 1975 och har sedan dess fortsatt att skapa film som blivit en naturlig del av vår populärkultur. Hans karriär började dock långt innan Hajen. Spielberg, som föddes 1946 i Cincinnati i Ohio, fortsätter att tänja på gränserna och vara en beständig kraft i Hollywood. Många kritiker rankar Spielberg som den främsta och mest berömda bland filmskaparna från den så kallad “”filmskolegenerationen””.

allmansro

Tidiga produktioner

Andra människor som tillhör 70-talets generation av kända filmskapare är Francis Ford Coppola (The Godfather och Apocalypse Now), Martin Scorsese (Taxi Driver, Tjuren från Bronx) och George Lucas (Star Wars). Det är svårt att tänka sig att dessa giganter började sin filmskaparbana i en delad våningssäng på olika platser i USA. Spielberg själv började med att spela in 8-millimeters film som han visade upp för sina vänner. Redan vid 21 års ålder hade han skapat sin första film som gick upp på biografen. Namnet på filmen var Amblin och Spielberg skulle senare döpa sitt produktionsbolag i hyllning till sin första produktion. Spielberg fick in en fot i Hollywood och började regissera avsnitt till diverse tv-serier. Han producerade bland annat avsnitt till serien Columbo som hamnade om kommissarien Frank Columbo. Efter det fick han möjligheten att regissera sin första Hollywood-film, Duellen, som visades upp för första gången 1971. Filmen är numera en riktig kultklassiker.

Kända filmer

I Spielbergs växande katalog finner man en mängd av filmer som varit del av ens uppväxt. Han har varit med och lanserat populära karaktärer som Indiana Jones i Jakten på den försvunna skatten, en film som han gjorde tillsammans med sin vän George Lucas. Dem kom att återvända till den välkända äventyraren i bland annat uppföljaren Indiana Jones och de fördömdas tempel som kom i 1984. Där träffade Spielberg även sin fru, Kate Capshaw. Emellan de två framgångsrika filmerna om Indiana Jones släppte Spielberg även klassikern E.T, en historia som handlar om en utomjording som blir vän med en liten pojke och får hjälp att komma hem. Filmen nominerades till nio Oscars och var dåtidens mest inkomstbringande film, fram tills att den slogs av Jurassic Park, en annan Spielberg-produktion. Totalt har Spielberg vunnit tre Oscars, en för bästa film (Schindler’s List) och två för bästa regi (Schindler’s List och Rädda menige Ryan).

originmag