Stanley Kubrick

Stanley Kubrick är mest känd som regissör, men var också manusförfattare, filmfotograf, producent och fotograf. Hans filmer är ofta filmatiseringar av romaner eller noveller, och spänner över en mängd genrer. De karakteriseras av att de är realistiska, ofta innehåller svart humor, unika bildkompositioner, stora uppbyggda scenografier och ett mästerligt sätt att använda musik. Några av hans kanske mest kända filmer är 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, The Shining, Full Metal Jacket och Eyes Wide Shut. Av dessa var sannolikt den förstnämnda den viktigaste för hans karriär; de specialeffekter och den vetenskapliga realism som Kubrick använde i filmen var banbrytande, och för dessa fick han sin enda personliga Oscar under sin karriär, för Best Visual Effects.Kubrick_-_Douglas_-_Spartacus_-_1960

Kubrick som regissör var en krävande perfektionist, och kontrollerade det mesta som pågick under inspelningen av en av hans filmer, från själva regisserandet och manusförfattandet till att redigera de färdiga filmerna. Han gjorde grundliga efterforskningar både när han skrev manus och när han skapade scenografierna. Hans pedantiska drag omfattade dock inte bara hans eget arbete: han bad ofta om att samma scen i en film skulle tas om dussintals gånger, vilket mer än en gång resulterade i konflikter med skådespelarna.

Kubricks filmer anses av filmhistorikern Michel Ciment vara bland de viktigaste bidragen till internationell film under 1900-talet, och Kubrick nämns ofta som en av de största och mest inflytelserika regissörerna genom tiderna. Många skulle nog hålla med om att Kubricks filmer träder över gränsen för vad som är film och vad som är konst, och alla som har en passion för konst kan säkerligen uppskatta åtminstone den aspekten av hans filmer. Om du är en av de som älskar konst, är Galleristockholm.se rätt sida för dig. Där finns en mängd litografier av kända konstnärer, bland annat den folkkäre artisten Plura Jonsson.

Därmed inte sagt att det inte fanns de som kritiserade Kubricks filmer. Många av hans filmer fick blandade recensioner när de först kom ut, och var kontroversiella – kanske särskilt A Clockwork Orange. Denna film fick Kubrick stoppa från att säljas i Storbritannien, efter ett rent uppror i media. Trots detta har de flesta av hans filmer nominerats för en eller flera Golden Globes, Oscars eller BAFTA:s.

originmag