Sofia Coppola

När Sofia Coppola, med filmen Lost in Translation, tog hem en Oscar för bästa originalmanus var hon den tredje generationen Coppola som belönats med filmvärldens mest aktade utmärkelse. Innan henne hade hennes farfar Carmine Coppola och hennes far Francis Ford Coppola också lyckats med bedriften. Lost in Translation var hennes tredje film i egenskap av regissör. Sofia har en gedigen bakgrund inom film, både i egenskap av skådespelare och regissör. Men det är som regissör hon skördat de största framgångarna. Förutom ovan nämnda film står hon också bakom storfilmerna Marie Antoinette och Somewhere som 2010 belönades med Guldlejonet på Venedigs filmfestival.

Äpplet faller inte långt från trädet

Sofia Coppolas fallenhet för regi kan delvis förklaras med att hennes uppväxtmiljö var milt sagt fördelaktig för ämnet. Även om Sofia är den i dagsläget starkast lysande stjärnan från släkten Coppola så är hennes far Francis Ford en legend inom branschen. Denne var för övrigt nyligen på ett Sverigebesök i samband Stockholms filmfestival. Francis Ford Coppola känner likheter med August Strindberg, det förklarar han under en presskonferens under festivalen. Likheterna menar Coppola fanns i liknande livsöden. De hade både en olycklig barndom, flyttade ofta, hade svårt att skaffa vänner och till råga på allt var de båda drabbade av polio.

Blir 2017 Sofia Coppolas år?

Nästa projekt för Sofia är filmen The Beguiled som är en nytolkning av en film från 1971 med samma titel. Den började filmas den trettioförsta oktober 2016 och premiären beräknas till den tjugotredje juni 2017. The Beguiled sorteras in under western och drama. Den är baserad på novellen A Painted Devil av Thomas P. Cullinan. Många kända namn är knutna till filmen. Till exempel stora stjärnor som Elle Fanning, Nicole Kidman, Colin Farrell, Kirsten Dunst och Angourie Rice. Filmen handlar om en skadad soldat som söker skydd på en internatskola för flickor. Soldaten erövrar de unga flickornas hjärtan och får flickorna att först vända sig mot varandra men slutligen vänder de sig mot honom.

originmag