Richard Curtis

Richard Curtis föddes i Nya Zeeland av australienska föräldrar, men det är främst i Storbritannien som han har gjort karriär som manusförfattare och regissör. Curtis har framförallt skapat filmer och tv-serier inom kategorierna romantik och komedi, och står bakom filmsuccéer som Bridget Jones dagbok från 2001 och På spaning med Bridget Jones från 2004 (då han skrev manus), Love Actually från 2003 (då han både skrev manus och regisserade), Notting Hill från 1999 (som han skrev manus till och producerade), Fyra bröllop och en begravning från 1994 (som han skrev manus till och producerade) och About Time från 2013 (som han skrev manus till och regisserade). Dessutom är Curtis mannen bakom komediserier som Svarte Orm, Mr Bean och Ett herrans liv. I romantiska komedier som de som Richard Curtis är känd för att skapa och regissera är möhippor vanliga inslag. Om du vill arrangera en annorlunda och häftig möhippa i Stockholm värdig vita duken kan du kontakta Äventyrsbanan.se, där bruden och hennes sällskap kan uppleva ett riktigt äventyr.Richard.Curtis(London_1999)

Curtis hade en minst sagt multikulturell bakgrund. Hans far flydde från Tjeckoslovakien till Australien när han var 13 år gammal. Efter att Curtis föddes på Nya Zeeland flyttade familjen ofta, och Curtis bodde i flera olika länder under sin uppväxt, bland annat Sverige och Filippinerna. När Curtis var elva år gammal flyttade familjen till slut till Storbritannien.

Curtis gjorde en lysande karriär inom skolvärlden, och studerade bland annat vid Oxford University. Det var där som han för första gången träffade Rowan Atkinson. De började samarbeta redan på universitetstiden, och det samarbetet fortsatte sedan i yrkeslivet. Efter att ha arbetat av och till med Atkinson på flera mindre shower i tv-världen under 1970-talet, skrev sedan Curtis serien Svarte Orm tillsammans med Ben Elton och Rowan Atkinson mellan 1983 och 1989. Efter framgångarna med serien fortsatte Curtis och Atkinson sitt samarbete, då med komediserien Mr Bean, som sändes mellan 1990 och 1995.

Vid det laget hade Curtis karriär redan tagit steget in i filmvärlden. Hans första långfilm var The Tall Guy från 1989, men hans verkliga genombrott kom i och med Fyra bröllop och en begravning.

originmag