Regissör

Många skådespelare går vidare till att bli regissörer, eller kombinerar skådespelarkarriären med en karriär som regissör. Det går också att utbilda sig till regissör. Utbildningar till regissör finns på Stockholms dramatiska högskola och Filmhögskolan i Göteborg. Det man måste tänka på i både fallen är att en regissör är både en konstnär och en arbetsledare. Som regissör måste du vara lyhörd för andra, samtidigt som du måste kunna leda dem framåt. Du måste ha ett eget konstnärligt driv, och du måste dessutom vara driven i allmänhet: om du blir framgångsrik som regissör beror till stor del på din egen förmåga att skapa dig ett namn och slå dig fram i konkurrensen om uppdragen, som kan vara väldigt hård. Det krävs alltså relativt stor social kompetens och en förmåga att lätt knyta kontakter.

Som regissör kan du antingen regissera teater eller film. En teaterregissör är ansvarig för en konstnärlig uppsättning på en teater. Arbetet börjar med att välja vilken pjäs som ska spelas. Ibland sker det här arbetet i samarbete med en dramaturg, som också är den som väljer skådespelarna. Regissören läser manuset tillsammans med skådespelarna och är den som leder repetitionerna. Regissören samarbetar med bland andra maskörerna, scenograferna och ljussättarna, och är den som har det överordnade ansvaret. Läs mer om yrket som teaterregissör på saco.seRegissör 1

En filmregissör är istället arbetsledaren vid en filminspelning. Regissören är ansvarig för att hitta skådespelare och platser för inspelningen. Det kan också vara regissören som har skrivit manuset till filmen. Regissören deltar under hela processen, under filmningen och under klippningen efteråt. Under inspelningen arbetar regissören nära både filmteamet och skådespelarna, och ger instruktioner. Det är viktigt att ha en vision av resultatet, och att kunna förmedla den till dem man arbetar med. Eftersom regissören samarbetar med så många krävs god samarbetsförmåga och stresstålighet. Läs mer om att vara filmregissör på wikipedia.

Det finns möjlighet till fast anställning som regissör, framförallt inom teatern. Bland filmregissörerna är det vanligast att ha sitt eget företag och arbeta på olika filmer som frilans, men anställningar finns också, framförallt inom televisionen. Läs mer om arbetsmarknaden för regissörer på arbetsförmedlingen.

originmag