Pedro Almodóvar

Almodóvar är Spaniens mest internationellt kända regissör och filmskapare, och har bland annat vunnit en Oscar för bästa utländska film (för Allt om min mamma som kom ut 1999) och för bästa manus (för Tala med henne som kom ut 2003).

Almodóvar föddes 1949 i den lilla spanska staden Calzada de Calatrava i regionen Kastiljen-La Mancha. Han skickades till bibelskola i Cáceres när han var åtta år gammal, och senare skulle även hans familj flytta till staden. I Cáceres fanns det, till skillnad från i Calzada de Calatrava, en biograf, och Almodóvar skulle ofta besöka den. Där såg han filmer av regissörer som Ingmar Bergman, Alfred Hitchcock, Billy Wilder, Douglas Sirk, Federico Fellini och Marco Ferreri, och de var några av de filmskapare som skulle inspirera Almodóvar under hans karriär. Han flyttade till Madrid när han var 18 år gammal för att bli regissör, och han gjorde det mot sina föräldrars vilja (som ville att han skulle bli präst). När han kom till Madrid var dock Franco fortfarande vid makten, och hade stängt ner Spaniens nationella filmskola. Almodóvar arbetade därför i tolv år på den statliga telefonoperatören Telefónica, och ägnade sig åt filmskapande på sin fritid. Almodóvar är således helt självlärd.

Hans karriär som filmskapare skulle ta sin början i samband med den kulturella rörelse som vaknade i Madrid efter att Franco dog 1975, som skulle komma att kallas ”La Movida Madrileña”. Almodóvar blev en av förgrundsgestalterna för rörelsen. Till en början skapade han kortfilmer som han filmat med sin Super 8-kamera. De var utan ljud, och Almodóvar spelade själv musik och gjorde alla röster till filmerna live när de spelades upp. Han skulle bli känd i Spanien med långfilmen Pepi, Luci, Bom som kom ut 1980, och hans internationella genombrott kom åtta år senare med filmen Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott.Pedro Almodóvar 3

I en av Almodóvars senaste filmer, The Skin I Live In, genomgår en av karaktärerna mycket omfattande kroppsmodifieringar genom kirurgi. I karaktärens fall beror dock inte operationerna på något missnöje med sitt utseende, eller på skador som måste korrigeras med kosmetisk kirurgi, vilket oftast är fallet i verkligheten. Om du vill ha hjälp med plastikkirurgi för att förändra ditt utseende, till exempel genom näsplastik, finns en seriös aktör i Stockholm som du hittar på Plastikkirurgen.com.

Almodóvars senaste film är en avbildning och en tolkning av Spaniens ekonomiska kris som fått den svenska titeln Kära passagerare. Den kom ut 2013, och vi kan sannolikt snart förvänta oss ytterligare ett verk av den spanske regissören.

originmag