Orson Welles – Geni eller one hit wonder

Orson Welles var en speciell människa. Något av en renässansman kan man säga. Redan som 15-åring regisserade han en uppsättning av William Shakespears Julius Ceasar. Han spelade också titelrollen själv. Efter skolåren reste han till det gröna Irland och fick flera stora roller inom den irländska teatersfären. Fyra år senare kom han tillbaka till USA och fortsatte med sitt skådespeleri.

 

Men det var inte skådespeleriet som skulle ge honom sitt stora genombrott, utan uppläsningen i radio av romanen Världarnas Krig. Han inledde med att förklara att det rörde sig om en nyhetssändning och säger i radio att det fridfulla området Grover Hills håller på att bli invaderade just nu. Många förstod inte att det endast var en uppläsning av en roman och en skräck bland allmänheten uppstod. Det gick så långt att många övergav sina hem och började försöka röra sig mot platser som de trodde skulle vara mer säkra. Detta var år 1938. Året därpå sökte Welles lyckan i Hollywood.

Welles första film skulle vara en filmadaption på Joseph Conrads klassiker Mörkrets Hjärta. Mörkrets Hjärta skulle haft premiär i februari 1941 men sköts upp flera gånger för att slutligen skrotas totalt. Trots att Welles tolkning av Mörkrets Hjärta aldrig fick gå upp på den vita duken så skulle erfarenheten av den spela en stor roll i hans nästa film. Han kom nämligen i kontakt med den stora tidningsmagnaten Randolph Hearst och hans nästa rollfigur, Kane i filmen Citizen Kane, hade flera likheter med Hearst och även svensken Ivar Krüger. Bland annat var Kane precis som Hearst en tidningsmagnat. Citizen Kane blev genast en supersuccé och anses av många vara en av de bästa filmerna som någonsin har skapats. Filmen handlar om död, olycka och är en djupdykning i förträngda minnen. Men den är även studie i dåligt ledarskap, det finns en ledarskapsutbildning i Stockholm som ser till att du inte blir någon Kane.Orson Welles – Geni eller one hit wonder 2

 

Som tidigare nämnt blev Citizen Kane en riktig succé och är stilbildande för filmer än idag. Men framgångarna uteblev för Orson Welles och han lyckades aldrig riktig nå Citizen Kanes toppar med sina filmer efter sitt stora genombrott. Orson Welles skapade mycket skriverier på grund av sättet han levde på. Alkohol och mat i massor kombinerat med lyx, cigarrer och kvinnor gjorde honom till hett villebråd för den dåvarande skvallerpressen. Vid sin död vägde Welles 175 kilo och lyckades aldrig upprepa Citizen Kanes framgångar.

originmag