Martin Scorsese

Martin Scorsese har gjort sig känd som en av de tunga namnen inom filmindustrin som regissör. Han har även producerat ett antal filmer och är även manusförfattare. En av alla hans filmer som gått upp på biodukarna är Taxi Driver, en film som ansågs vara revolutionerande när den kom. Tjuren från Bronx filmatiserade boxaren Jake La Mottas liv från hans självbiografi. En av hans senare mer kända filmer är Gangs of New York som utspelas i 1800-talets New York. Scorsese har varit Oscarsnominerad ett flertal gånger för sina filmer men först år 2007 fick han en Oscar för bästa regi för filmen The Departed.

Martin Scorseses filmer

Scorseses filmer har ofta ett återkommande tema med huvudrollsinnehavare som spelar Hollywood Walk Of Fame Star Martin Scorsesekaraktärer som på något sätt hamnat utanför systemet. De spelar missförstådda individer som kommer från trasiga bakgrunder och inte helt utan inslag av våld. En röd tråd i hans filmer är ensamhet, korruption och maktmissbruk. Hans filmer fokuserar ofta på huvudrollsinnehavarnas karaktärsdrag och deras personligheter. Några kända skådespelarnamn som återkommer i några av Scorseses filmer är Robert de Niro och Leonardo di Caprio. En annan känd producent James Schamus regidebuterar med en fimatisering av Indignation. Novellen med samma namn skriven av författaren Philip Roth utspelas i 50-talets USA i skuggan av Koreakriget.

Bakgrunden som lade grunden för Scorseses karriär

Martin Scorsese växte upp i New York i en katolsk familj och hade planer på att bli präst. Men han hade redan i sin ungdom en fascination för film så planerna på prästerskapet lades på hyllan och han började istället på New York University för att studera film. Efter studierna fortsatte han som instruktör på samma universitet där han bland andra hade Oliver Stone som elev. Hans kärlek till musiken avspeglas i en rad dokumentärer som The Last Waltz, No Direction Home: Bob Dylan och George Harrison lever i en materiell värld för att nämna några av alla hans dokumentärer.

originmag